- today
- perm_identity Supermaty.pl
- label Maty
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 27586 odwiedzin
Antypoślizgowość w przemyśle spożywczym poślizgnięcia i upadki odpowiedzialne są za 20% - 30% wypadków, które powodują długoterminowe przerwy w pracy.
Problem polega na tym,że podłoga musi byc gładka, aby umożliwiać czyszczenie i dezynfekcję.
Jednak “obecność wody, olejów roślinnych lub zwierzęcych, krwi, mąki oraz różnych odpadów biologicznych powoduje, że podłogi stają się szczegolnie niebezpieczne i upadki są bardziej poważne, ponieważ pracownicy często trzymają różny sprzęt w rękach”, podkreśla Henri Saulnier, prezes IET (Work Equipment Engineering) francuskiego INRS.
Wyłączne czyszczenie podłóg nie wystarcza, aby zapobiec ich śliskosci.
Wildbrett & Sauer (1992) zaobserwowali,że nawet podłogi z antypoślizgowym pokryciem w kontakcie na przykład z mlekiem stają sie również po czyszczeniu śliskie wskutek akumulacji mikroskopijnych plam (proteiny, tłuszcz). Trzeba byłoby systematycznie wymieniac pokrycie antypoślizgowe, aby zapewnić jego efektywność.
Maty antypoślizgowe oferowane przez sklep supermaty.pl są wykonane ze specyficznych mieszanek gum i tak zaprojektowane, by zapewnić dobrą przyczepność do podłogi oraz natychmiastowy odpływ ciecz, co jest najbardziej efektywnym, ekonomicznym i trwałym rozwiązaniem dla zredukowania ryzyka poślizgnięć. Izolacja Podłogi w zakladach pracy, szczególnie w przemyśle spożywczym, są często zimne i mokre.
Maty izolują stojących pracownikow od zimnego podłoża. Pozwala to na zachowanie znacznie cieplejszych stóp i przyczynia się do ogólnej poprawy samopoczucia. Bezpieczeństwo Dużą ilośc uszkodzeń powodują upadające przedmioty jak np. porcelana i szkło w gastronomii lub narzędzia jak np. często używane noże w przemyśle spożywczym. Maty są wykonane ze specyficznej mieszanki gum, która neutralizuje uderzenie takich upadających przedmiotów i tym samym redukuje ryzyko stłuczek oraz hałas, a jednocześnie chroni podłogę.
Redukcja zmęczenia Efekt redukcji zmęczenia przy zastosowaniu wykładzin został najlepiej opisany w publikacji“Occupational Health & Safety”, której autorem jest James M. Kendrick:“Wykładziny redukujące zmęczenie są zaprojektowane w taki sposób, aby umożliwiały wykonywanie naturalnych, choć zwykle niezauważalnych ruchów ciała, które powodują subtelne ruchy mięśni łydek i ud. Przyczynia się to do poprawy przepływu krwi przez naczynia
w nogach i zapobiega zastojom krwi w żyłach, które powodują odczucie zmęczenia u pracowników.”
Badania przeprowadzone w Centrum Ergonomii na Uniwersytecie Michigan, oraz na Wydziale Inżynierii Przemysłowej Uniwersytetu Stanu Kansas doprowadziły do zaobserwowania różnic między staniem na podłodze twardej i na podłodze miękkiej.We wnioskach z tych badań stwierdzono znaczący wpływ wykładzin na zmęczenie i komfort, odczuwane w różnych częściach ciała pracownika. Długotrwała praca w pozycji stojącej na twardej posadzce może powodować szereg problemów. Po pierwsze, stanie powoduje zaciskanie mięśni, co redukuje przepływ krwi.
Prowadzi to do bólów mięśni i stawów i powoduje zastoje krwi w żyłach.
Długotrwałe stanie powoduje dodatkowo wykrzywienie lub nadmierne spłaszczenie stopy.
Może to być po prostu męczące i nieco bolesne, ale może też doprowadzić do wystąpienia plantar fasciitis lub innych poważnych schorzeń stóp.
Bóle w dolnej części pleców najczęściej występują u pracowników stojących w pracy 4 lub więcej godzin dziennie.
Jak opisał J.M. Kendrick, wynikiem efektu amortyzacyjnygo maty redukującej zmęczenie sa mikroruchy stóp, zmniejszające zastoje krwi w żyłach nóg.W konsekwencji zmniejsza to ryzyko poślizgnięcia i upadku. Wykładzina może też dostarczyć bezpieczeństwa w przypadku zimnych i wilgotnych posadzek.
Uważa się, iż zmniejszenie zmęczenia w pracy wywiera wielostronny, korzystny wpływ na pracowników, redukując prawdopodobieństwo wystąpienia wypadków i poprawiając ogólną wydajność pracy.
Zmniejsza się absencja chorobowa powodowana wypadkami, liczba zwolnień lekarskich oraz poprawie ulegają warunki bhp.
Zbyt miękka wykładzina może z drugiej strony mieć efekty negatywne. Może być przyczyną nadmiernego zmęczenia, ponieważ zbytnio obciąża mięśnie szkieletowe.
Wysiłek z tym związany można przykładowo porównać do biegania po piasku.
Maty antypoślizgowe oferowane przez sklep supermaty.pl są wykonane ze specyficznych mieszanek gum i tak zaprojektowane, aby redukować zmęczenie. Przyczynia się to do wzrostu produktywności i zadowolenia pracowników. Jaki jest cel stosowania zróżnicowanych wykładzin?
Pomimo iż - wyniki badań wykazują jednoznacznie korzystne działanie wykładzin, ich skuteczność jest ostatecznie poddawana testowi przez pracownika na stanowisku pracy. Fizyczna wielkość ciała pracownika oraz jego osobiste preferencje odnośnie wygody mogą mieć wpływ na decyzję o wyborze właściwiej wykładziny.
Osoba ważąca 90 kg będzie potrzebowała inną wykładzinę niż osoba ważąca zaledwie 60 kg. Poza miękkością/twardością wykładziny należy także uwzględnić swobodę ruchów pracownika. O ile funkcja antypoślizgowa maty wykładziny nie podlega dyskusji (1 z 6-u wypadków przy pracy związany jest z poślizgnięciem, co przekłada się na 35 % dni absencji chorobowej), to również należy uwzględnić łatwość dokonywania zwrotów podczas poruszania się po wykładzinie.
Dlaczego maty od supermaty.pl oferuje doskonałe rozwiązania dla pracy w pozycji stojącej, ponieważ, w odróżnieniu od innych producentów wykładzin, uwzględniamy różnice w preferencjach pracowników, jak również posiadamy wiedzę odnośnie różnorodnych warunków pracy w środowisku przemysłowym.
Państwa wybór powinien uwzględnić optymalną kombinację komfortu (redukcja zmęczenia), wzoru powierzchni i zdolności odprowadzania cieczy (antypoślizgowość) oraz jakości (odporność na oleje /smary). Katalog ten umożliwia wybór prawidłowej maty dla właściwego zastosowania w przemyśle spożywczym i gastronomii. Przyczyni się to do podwyższenia produktywności i zadowolenia pracowników oraz do zmniejszenia liczby wypadków
Przykładowe produkty z działu mat i wykładzin dla gastronomii: