W produkcji zwierzęcej jednym z poważniejszych problemów są choroby zakaźne zwierząt. Jeżeli choroba przedostanie się na teren gospodarstwa rolnego może spowodować ogromne straty w produkcji.

Czasem nawet, aby ją zwalczyć, konieczne jest wybicie całego zarażonego chorobą stada. Po wybiciu zwierząt może być konieczność przeprowadzenia działań, które polegają na dezynfekcji miejsc, w których przebywały zarażone zwierzęta. Obecnie wirusem, który stanowi największe zagrożenie jest atakujący świnie afrykański pomór świń. Choroba ta charakteryzuje się praktycznie stuprocentową śmiertelnością oraz prowadzi do całkowitego zlikwidowania stada w którym wystąpiła. Dlatego też opracowano szereg działań, które mają na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się ASF.

Jedną z najskuteczniejszych metod opracowanych w celu powstrzymania tej oraz innych chorób zakaźnych przed przedostaniem się na teren gospodarstwa są maty dezynfekcyjne. Mata dezynfekcyjna rozkładana jest przy wejściach i wyjściach oraz na wjazdach i wyjazdach z gospodarstwa rolnego. Maty dezynfekcyjne można podzielić na maty dezynfekcyjne przejściowe i maty dezynfekcyjne przejazdowe. Mata dezynfekcyjna przejazdowe przeznaczona jest do dezynfekcji kół pojazdów, które wjeżdżają na teren gospodarstwa bądź też je opuszczających, a mata dezynfekcyjna przejściowa - przeznaczona jest do dezynfekcji butów osób, które wchodzą na teren gospodarstwa lub je opuszczają. Wymienione rodzaje mat  nie różnią się pomiędzy sobą pod względem budowy i grubości. Różnica jest jednak w ich długości i szerokości. 

Maty dezynfekcyjne przejazdowe są znacząco większe - muszą być na tyle długie, żeby koła przejeżdżających po nich pojazdów zrobiły przynajmniej jeden pełny obrót podczas przejeżdżania przez matę.

Maty przejściowe mogą być za to mniejsze, gdyż wystarczy jeśli zmieszczą się na nich buty. Najlepiej jednak, jeśli będą one na tyle duże aby nie można było łatwo ominąć lub przeskoczyć w czasie przechodzenia. W niektórych rejonach służby weterynaryjne określiły minimalne wymiary mat dezynfekcyjnych.
Za dezynfekcyjne właściwości mat dezynfekcyjnych odpowiadają środki dezynfekcyjne do mat, którymi są one nasączane – jest to na przykład dezynfektol B.
To właśnie tym środkom maty dezynfekcyjne zawdzięczają swoje dezynfekcyjne właściwości. Dobre środki dezynfekcyjne do mat powinny zwalczać szeroką gamę mikroustrojów. Poza wirusem Afrykańskiego Pomoru Świń powinny być to również inne, często występujące drobnoustroje takie jak Escherichia Coli, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus hirae, Candida albican, Aspergillus Niger i wirusy, które wywołują ptasią grypę.

Środki do nasączania mat dezynfekcyjnych mają w swoim składzie substancje chemiczne, które niszczą mikroorganizmy takie jak na przykład Alkil chlorku dimetylobenzyloamonu.

Maty dezynfekcyjne nasączone środkiem dezynfekcyjnym skutecznie powstrzymują wirus ASF przed jego przedostaniem się na teren gospodarstwa.