Wykładziny podłogowe dla przemysłu spożywczego i gastronomii

Równowaga pomiędzy bezpieczeństwem żywności a bezpieczeństwem pracowników Przygotowanie i przenoszenie żywności to najbardziej krytyczna faza pod względem jej bezpieczeństwa w zakładach żywienia zbiorowego, zakładach spożywczych, u producentów żywności, jej importerów, dystrybutorów, detalistów, itd. HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) to rygorystyczny program monitorowania stanu i temperatury żywności w różnych „punktach krytycznych” na drodze do konsumenta w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności zgodnie z dzisiejszymi wymagającymi przepisami. 
Celem jest uniknięcie zanieczyszczenia krzyżowego żywności od pracowników i otoczenia oraz jednoczesne zapewnienie bezpieczeństwa pracowników podczas np. używania noży i obsługi maszyn, dobre samopoczucie pracowników podczas ciężkiej pracy w trudnych warunkach oraz zwiększenie wydajności przy pracy na stojąco przez całą zmianę.

Maty podłogowe to znakomity sposób na uniknięcie ryzyka urazów, poprawę wydajności w perspektywie krótkoterminowej oraz zmniejszenie absencji chorobowej i ilości chorób zawodowych w perspektywie długoterminowej.


Firma Supermaty.pl oferuje idealne rozwiązania dla robotników pracujących na stojąco, gdyż w przeciwieństwie do innych producentów rozumiemy różnice w odbieraniu mat przez pracowników 
oraz zwracamy uwagę na różnorodne warunki pracy. 
Maty wykładziny przemysłowe podłogowe dla przemysłu spożywczego i gastronomicznego, wykonane są ze specjalnych materiałów zapewniających dobrą przyczepność do podłoża oraz natychmiastowe odprowadzanie płynów, co stanowi skuteczne, niedrogie i trwałe rozwiązanie mające na celu zmniejszenie ryzyka upadków w miejscu pracy. Zwiększenie bezpieczeństwa Poślizgnięcia i upadki stanowią od 20 do 30% wypadków powodujących długotrwałą nieobecność w pracy. 
Według National Floor Safety Institute (instytutu ds. bezpiecznych posadzek) oraz amerykańskiego Departamentu Pracy co rok w gastronomii ma miejsce ponad trzy miliony tego typu wypadków.  Każdego roku kosztuje to sektor gastronomiczny ponad 2 mld USD, a koszt ten rośnie w tempie 10% rocznie.
A najczęstszym powodem poślizgnięcia i przewrócenia się jest brud i tłuszcz gromadzący się na podłodze. 
Szczególnie w przemyśle spożywczym największym problemem jest to, że podłogi muszą być gładkie, aby ułatwić mycie i dezynfekcję. 
Lecz „obecność wody, olejów roślinnych i zwierzęcych, krwi, mąki i różnych odpadków biologicznych powoduje, że podłogi są bardzo niebezpieczne, a skutki upadków są jeszcze bardziej poważne, ponieważ pracownicy często posługują się różnymi przedmiotami” podkreśla Henri Saulnier, szef IET (projektowanie sprzętu roboczego) w INRS (francuski instytut ds. BHP). 

Według raportów 50% wypadków można przypisać do typu używanej podłogi. Samo mycie podłóg nie wystarczy, aby nie były one śliskie. Wildbrett i Sauer (1992) zauważyli, że w kontakcie z np. produktami mleczarskimi, 
nawet wykładziny antypoślizgowe są po myciu zapchane mikroskopijnymi plamami białka i tłuszczu. Aby zachować skuteczność wykładzin antypoślizgowych trzeba by je bez przerwy wymieniać. Co gorsza, dużo szkody wyrządzają upuszczane przedmioty, takie jak porcelana, szkło czy noże.

Działanie przeciwzmęczeniowe OSHA (Organization for Safety & Health Administration, czyli amerykański urząd ds. BHP) stwierdził, że „długie pozostawanie w pozycji stojącej lub powtarzalne czynności, takie jak sięganie, podnoszenie i siekanie podczas przyg otowywania potraw to jedno z zagrożeń dla pracujących w kuchni. Ciągłe przebywanie w pozycji stojącej podczas przygotowywania potraw może doprowadzić do powstania postawy statycznej,  powoduje zmęczenie mięśni oraz zastój krwi w kończynach dolnych. Niewygodna pozycja szyi może spowodować jej nadwyrężenie i sztywność mięśni, jeśli kucharz ciągle pochyla głowę, aby np. siekać czy mieszać jedzenie”.
Balancing Z tego powodu OSHA zaleca pracodawcom stosowanie mat przeciwzmęczeniowych oraz unikanie postaw statycznych. „Maty przeciwzmęczeniowe stymulują skurczanie i rozciąganie mięśni u osoby stojącej, poprawiając krążenie krwi i zmniejszając zmęczenie”.

Jako drugą przyczynę zmęczenia prof. dr Redha Taiar (2011) z Uniwersytetu w Reims we Francji podał brak równowagi. Poza zbyt częstym używaniem tych samych mięśni, kiedy w układzie brak równowagi, mięśnie muszą pracować ciężej w jej poszukiwaniu i krótki czas ich reakcji utrzymywany jest kosztem energii co powoduje nadmierne ich zmęczenie.

Powiązane produkty

Mata antypoślizgowa...

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 0 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
od Cena 701,10 PLN

Mata antyzmęczeniowa i antypoślizgowa model Sanitop deluxe modułowa gastronomiczna czerwona. Maty można łączyć z sobą łącznikiem do mat.

Mata antypoślizgowa dla...

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 0 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
od Cena 536,28 PLN

Mata antypoślizgowa ażurowa z profilem najazdowym czerwona mata redukująca zmęczenie. Idealna mata do kuchni i na produkcję żywności.

Mata antypoślizgowa Multi...

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 0 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
od Cena 511,67 PLN

Powierzchnia niepoślizgowa wzmacnia przyczepność i redukuje przesuwanie się maty.

Mata antyzmęczeniowa...

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 0 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
od Cena 380,82 PLN

Samodzielne maty gumowe dla poszczególnych stanowisk pracy w przemyśle spożywczym, antyzmęczeniowe i antypoślizgowe.

Mata antyzmęczeniowa...

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 0 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Nasza poprzednia cena Normalna cena 481,30 PLN -8% od Cena 442,80 PLN

Otwory znakomicie odprowadzające płyny oraz wentylujące podłoże ułatwiają utrzymanie suchego, czystego miejsca pracy.

Komentarze ()

Zarejestruj nowe konto

Masz już konto?
Zaloguj lub REsetuj hasło