Wykładziny podłogowe dla przemysłu spożywczego i gastronomii

Najczęściej kupowane

Akcesoria Plaster Miodu - Szczoteczki
Szczoteczki do mat gumowych plaster miodu

Szczoteczki do maty gumowej Plaster Miodu to możliwość...

1,91 zł
Nakładka Clear na schody
Nakładka zabezpieczająca Clear na schody różne rozmiary

Nakładka Clear na schody to rozwiązanie uniwersalne, które...

10,21 zł
Odbojnica płaska elastyczna FLAT™ - długość 1m bieżący
Odbojnica płaska elastyczna FLAT mb

Elastyczna odbojnica samoprzylepna na ścianę płaska spełnia...

28,54 zł
Nakładka gumowa na schody
Nakładka gumowa mata na schody 26x76

Nakładka gumowa na schody wykonana z twardej gumy do...

12,29 zł
Wycieraczka gumowa Compos 40x60
Wycieraczka gumowa Compos 40x60 cm 16 mm

atrakcyjne maty i wycieraczki do każdego wnętrza Świetny...

8,62 zł
Narożnik Stały 90
Narożnik stały samoprzylepny odbojnica

Najpopularniejsza wersja narożnika czyli odbojnica narożna o...

19,56 zł
Mata gumowa Gumimata
Wycieraczka gumowa ażurowa Gumimata

Wycieraczka gumowa ażurowa Gumimata do doskonale sprawdzający...

13,16 zł
Odbojnica płaska
Odbojnica płaska ścienna 400 cm atest

Odbojnica listwa płaska doskonale zabezpiecza ściany przed...

64,70 zł
Narożnik Wzmocniony
Odbojnica narożna wzmocniona narożnik atest

Odbojnica narożna doskonale zabezpiecza narożniki ścian przed...

52,64 zł
Mata gumowa Uniwersalna ażurowa gumowa czarna
Wycieraczka gumowa Uniwersalna ażurowa

Wycieraczka gumowa uniwersalna to jeden z najpopularniejszych...

132,47 zł
Wykładziny podłogowe dla przemysłu spożywczego i gastronomii
gru192017

Wykładziny podłogowe dla przemysłu spożywczego i gastronomii

Równowaga pomiędzy bezpieczeństwem żywności a bezpieczeństwem pracowników Przygotowanie i przenoszenie żywności to najbardziej krytyczna faza pod względem jej bezpieczeństwa w zakładach
żywienia zbiorowego, zakładach spożywczych, u producentów żywności, jej importerów, dystrybutorów, detalistów, itd. HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) to rygorystyczny program monitorowania
stanu i temperatury żywności w różnych „punktach krytycznych” na drodze do konsumenta w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności zgodnie z dzisiejszymi wymagającymi przepisami.
Celem jest uniknięcie zanieczyszczenia krzyżowego żywności od pracowników i otoczenia oraz jednoczesne zapewnienie bezpieczeństwa pracowników podczas np. używania noży i obsługi maszyn, dobre samopoczucie
pracowników podczas ciężkiej pracy w trudnych warunkach oraz zwiększenie wydajności przy pracy na stojąco przez całą zmianę.

Maty podłogowe to znakomity sposób na uniknięcie ryzyka urazów, poprawę wydajności w perspektywie krótkoterminowej oraz zmniejszenie absencji chorobowej i ilości chorób zawodowych w perspektywie długoterminowej.

Notrax oferuje idealne rozwiązania dla robotników pracujących na stojąco, gdyż w przeciwieństwie do innych producentów rozumiemy różnice w odbieraniu mat przez pracowników
oraz zwracamy uwagę na różnorodne warunki pracy.
Maty podłogowe Notrax® wykonane są ze specjalnych materiałów zapewniających dobrą przyczepność do podłoża oraz natychmiastowe odprowadzanie płynów, co stanowi skuteczne, niedrogie i trwałe rozwiązanie mające na celu zmniejszenie ryzyka upadków w miejscu pracy. Zwiększenie bezpieczeństwa Poślizgnięcia i upadki stanowią od 20 do 30% wypadków powodujących długotrwałą nieobecność w pracy.
Według National Floor Safety Institute (instytutu ds. bezpiecznych posadzek) oraz amerykańskiego Departamentu Pracy co rok w gastronomii ma miejsce ponad trzy miliony tego typu wypadków.
Każdego roku kosztuje to sektor gastronomiczny ponad 2 mld USD, a koszt ten rośnie w tempie 10% rocznie. A najczęstszym powodem poślizgnięcia i przewrócenia się jest brud i tłuszcz gromadzący się na podłodze.
Szczególnie w przemyśle spożywczym największym problemem jest to, że podłogi muszą być gładkie, aby ułatwić mycie i dezynfekcję.
Lecz „obecność wody, olejów roślinnych i zwierzęcych, krwi, mąki i różnych odpadków biologicznych powoduje, że podłogi są bardzo niebezpieczne, a skutki upadków są jeszcze bardziej poważne,
ponieważ pracownicy często posługują się różnymi przedmiotami” podkreśla Henri Saulnier, szef IET (projektowanie sprzętu roboczego) w INRS (francuski instytut ds. BHP).
Według raportów 50% wypadków można przypisać do typu używanej podłogi. Samo mycie podłóg nie wystarczy, aby nie były one śliskie. Wildbrett i Sauer (1992) zauważyli, że w kontakcie z np. produktami mleczarskimi,
nawet wykładziny antypoślizgowe są po myciu zapchane mikroskopijnymi plamami białka i tłuszczu. Aby zachować skuteczność wykładzin antypoślizgowych trzeba by je bez przerwy wymieniać.
Co gorsza, dużo szkody wyrządzają upuszczane przedmioty, takie jak porcelana, szkło czy noże.

Działanie przeciwzmęczeniowe OSHA (Organization for Safety & Health Administration, czyli amerykański urząd ds. BHP) stwierdził, że „długie pozostawanie w pozycji stojącej lub powtarzalne czynności,
takie jak sięganie, podnoszenie i siekanie podczas przyg
otowywania potraw to jedno z zagrożeń dla pracujących w kuchni. Ciągłe przebywanie w pozycji stojącej podczas przygotowywania potraw może doprowadzić do powstania postawy statycznej,
powoduje zmęczenie mięśni oraz zastój krwi w kończynach dolnych. Niewygodna pozycja szyi może spowodować jej nadwyrężenie i sztywność mięśni, jeśli kucharz ciągle pochyla głowę, aby np. siekać czy mieszać jedzenie”. Balancing Z tego powodu OSHA zaleca pracodawcom stosowanie mat przeciwzmęczeniowych oraz unikanie postaw statycznych. „Maty przeciwzmęczeniowe stymulują skurczanie i rozciąganie mięśni u osoby stojącej, poprawiając krążenie krwi i zmniejszając zmęczenie”.

Jako drugą przyczynę zmęczenia prof. dr Redha Taiar (2011) z Uniwersytetu w Reims we Francji podał brak równowagi. Poza zbyt częstym używaniem tych samych mięśni, kiedy w układzie brak równowagi, mięśnie muszą pracować ciężej w jej poszukiwaniu i krótki czas ich reakcji utrzymywany jest kosztem energii (zmęczenie).

Napisz komentarz

Koszyk 0 Koszyk zakupowy

Brak produktów

Darmowa dostawa! Dostawa
0,00 zł Razem

Sprawdzić

Follow us on Facebook